lauantai 29. tammikuuta 2011

Piparikukkaa ja housut

Pikainen postaus siitä, mitä ehdin ommella ja kuvata vähän ennen kuin tytär tuli vatsatautiin (voi nyt jo oikein hyvin, odotellaan tuleeko muihinkin perheessä).



Eli piparikukkaa ruskea-keltaisena. En voinut kuvitellakaan, että meille tulisi tätä sävyä, mutta tulipa sitten kuitenkin. Ja tykkään. Keltainen ei ole oikein kenenkään perheenjäsenen lempiväri, mutta kyllä se kovasti kuitenkin kutkuttaa, kun kevättalvi kolkuttelee ovella. Kaavana toimi jälleen sama kuin edellisessäkin piparikukkatunikassa.

Piparikukkatunika:
Kaava: Farbenmix Hannah (Iinulta)
Koko: 110/116cm
Kangas: ruskea-keltainen piparikukkajoustofrotee (Myllymuksuilta)


Keltaiset velourhousut
Kaava: Ottobre 1/2009 (Saimi-housut)
Koko: 116cm kuminauhalahkeilla ja vyötäröresorilla
Kangas: keltainen velour (Sampsukasta)
Resori: Myllymuksuilta

keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Neuleita ja tunnustus

Neuloin jo aiemmin pojalleni villatakin lämmittäjäksi. Nyt jälkeenpäin hieman kaduttaa, etten tehnyt sitä hieman pehmeämmästä ja toisen värisestä langasta, mutta ei onneksi ole kutittanut juurikaan ja värikin on ollut hyvä 1. luokkalaiselle kaiken kirjavuuden rinnalla.

Lähikuva "kettinkipalmikosta".



Alkuperäiseen ohjeeseen olisi kuulunut kiva huppu, mutta koska tämän oli tarkoituskin olla myös takin alle puettava lämmittäjä, korvasin hupun hyvin matalalla kauluksella, joka myös kutittaisi mahdollisimman vähän. Mallia oli kiva tehdä, mutta saumojen ompelun kohdalla muistin taas, miksi teen mieluummin raglanhihaisia...

Palmikkoneuletakki
Malli: Novita muksuextra
Koko: 7v. (pidennetyillä hihoilla)
Lanka: 7 veljestä
Puikot: 4 ja 4,5 mm

******************************************

Pari päivää sitten puikolta pääsivät myös nämä raitasukat äidilleni. Vihreä ei ole koskaan ollut hänen värinsä, mutta nämä keväiset kuulemma kelpasivat, kun kerä löytyi laatikostani. Ja vaikken itsekään ole mitenkään vihreään erikoistunut omissa vaatteissani, nämä kyllä kieltämättä tuovat ihan kevään mieleen ja voisin itsekin kuvitella pitäväni tämän värisiä sukkia.


Keväänvihreät villasukat:
Malli: oma, vahvistetulla kantapäällä ja jalkapohjalla (sen takia näyttävät kieroilta)
Koko: naiselle, kengän koko n. 40
Lanka: Novita Nalle kukkaketo
Puikot: 3,25 mm
******************************************

En ajatellut saavani tunnustuksia. Olen vasta niin uusi bloggaaja ja jotenkin koen, että tämä on päiväkirjani. Mutta niin vain kävi. Tikbumsan antama tunnustus lämmitti kyllä todella mieltä. :-)


Ja koska tähän ilmeisesti kuuluvat paljastukset, tässä niitä seuraa (hih):

1. Minulla on synttärit neljän yön jälkeen. :-)

2. Opiskeluaikana en koskaan ajatellut olevani koulussa töissä.

3. Nyt olen löytänyt itseni koulumaailmasta ja oppinut pitämään siitä todella.


4. Koska musiikkia ei enää voi pitää harrastuksena, käsityöt ovat se arjesta irrottautumisen keino (ja sitä käytän usein, varsinkin työpäivän jälkeen...).

5. Käsityöinnostukseni lienee peruja molemmilta mummoiltani, jotka olivat ahkeria käsityöihmisiä.


6. Äitini ei ole koskaan aikaisemmin pitänyt  käsitöistä, mutta innostui jokin aika sitten ristipistoista. :-)


7. Tyttäreni 5v. kertoi muutama päivä sitten olevansa rakastunut erääseen päiväkotiryhmänsä poikaan. ;-)


En oikein tiedä kenelle tämän vielä laittaisin eteenpäin, kun moni on tämän jo saanut, joten lukijani saavat tästä poimia tunnustuksen ilomielin.

sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Lisää Moonkids-tyyliä sekä velouria ja villaa

Paidan kapeudesta huolimatta halusin kokeilla Moonkids-tyyliä myös pojalle, jolle nuo oikeat Moonkids-paidat ovat olleet juurikin sitä liian lyhyttä mallia. Levensin aiempaa kaavaa sekä pidensin hihoja - ja avot. Kyllä siitä esikoisellekin paidan sai aikaiseksi.


Lego-lehti on ykkönen. :-)
Raidallinen puolipoolo:
Kaava: piirretty ja muokattu isommaksi Moonkids-paidasta (122/128cm)
Koko: n. 128cm
Kangas: musta-valkoraidallista resoria omista varastoista

Tarkoitus on myös tehdä mustat housut, johon resorit tästä samaisesta raitakankaasta. Kummitäti totesikin tänään käydessään, että on varsinainen vankila-asu. ;-)

*******************************************
Tytär sai jo aiemmin tämän veloursetin, mutten ollut muistanut kuvata sitä päällä. Housut löytyvät jo tästä aiemmasta bloggauksesta. No, parempi myöhään...



Takissa on edessä limeä ja takana pinkkiä. Molempia kankaita oli vain pieni pala, joten yhdistin ne sitten tähän raidalliseen. Ensin ajattelin asua liian kirjavaksi, mutta ei se sitten kuitenkaan siltä näytä päällä. Ehkä vain kaksi väriä rauhoittaa kuitenkin kokonaisuutta. Kaava on leveähkö, mutta sopii yllättävän hyvin kuitenkin tytölle, vaikka pelkäsin sen roikkuvan päällä. En oikein saa noita raglanhihoja istuviksi.

Velourtakki:
Kaava: Ottobre (1/2006)
Koko: 116cm
Kankaat: kaikki velourit Eurokankaasta


Samalla kaavalla valmistui hieman kavennettu versio myös villatakiksi, josta tässä vain lituskakuva.




Siili merinovillatakki:
Kaava: Ottobre (1/2006)
Koko: 116cm(hieman kavennettu)
Kangas: siilikuosinen merinovillainterlock Myllymuksuilta (II-laatu, kun I-laatua ei ollut enää tässä värissä)
Resori: tummanruskea merinovillainterlock myös Myllymuksuilta

torstai 20. tammikuuta 2011

Moonkids-tyyliä

Aiemmin kokeilemani kaava Moonkids-tyylisestä paidasta osoittautui käytössä niin hyväksi, että päätin tuhota Hilcon raidallisen, vaatehuoneessa pari vuotta muhineen kankaan siihen tarkoitukseen.



Kapeahan tuo on, mutta ei minusta kuitenkaan niin kapea, etteikö voisi pitää ihan pelkästään. Raitojen kohdistus oli mielenkiinstoista enkä ihan onnistunut siinä, sillä toinen hiha kiertää yhden raidan verran (ei kerrota kellekään, sillä ei näy kyllä kunnolla), mutta en enää jaksanut purkaa sen jälkeen, kun sen huomasin.

Raidallinen puolipoolo:
Kaava: piirretty Moonkids-paidasta (122/128cm)
Koko: n. 116 cm (kapea!)
Kangas: Hilcon puna-ruskearaidallista trikoota

sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Yöpukuja tarpeeseen

Entisistä yöpuvuista vilkkuvat nilkat ja ranteet - tai jos ei vilku ne, niin sitten polvet, varsinkin pojalla, jolle tarvittaisiin varmaankin rautaisia vahvikkeita trikoisiin housuihin... Kangasvarastoissa oli kivaa ruskeapohjaista Nanson koirakangasta, joka varmasti olisi mennyt ihan päiväpaitana, mutta jotenkin siitä tuli kuitenkin heti pakkomielle tehdä yöpuvut. Riita meinasi tulla siitä kummalle lapsista tehdään, joten piti vähän soveltaa toisen varastokankaan kanssa.

Syntyivät siis oranssi-ruskeat koiruuspyjamat.

Saunan jälkeen: "Hei, hypitäänkö sängyllä?"
Yy-kaa-koo - nyt!

Oranssi-ruskeat koirapaidat:
Kaava: Ottobre Creative Workshop 301 (kapeampi malli)
Koko: 128cm, josta pikkusiskolle pienennetty n. kokoon 116cm
Kangas: Ruskea koirakangas Triteksiltä, oranssi trikoo Eurokankaasta
Resori: omista varastoista (oranssi samaa kangasta kuin paidassa)
Muuta: Koirien kuvat leikattu koirakankaasta ja ommeltu kaksipuolisen tukikankaan sekä irtirevittävän tukikankaan avulla vain suoralla ompeleella. Paidat silittämättä, joten hieman ovat alimmassa kuvassa ryppyisiä... No, eivät kyllä tulleet sileämmiksi yön aikanakaan.

Ruskeat koirahousut:
Kaava: Ottobre 1/2009 (Saimi-housut)
Koko: 116 ja 128cm
Kangas: Triteks
Resori: omista varastoista (sekä sitä paidan oranssia kangasta)

perjantai 14. tammikuuta 2011

Asusteita ja takkeja itselle

Pikainen postaus siitä, mitä on tullut tehtyä itselle viime vuosina, kun aina vaan näköjään painottuu bloggaukset lastenvaatteisiin. :-)

Aloitetaanpas asusteista, jotka tein viininpunaisen takin kaveriksi (no, sukat ovat ihan yösukkina...).


Pari neliöpipoa (minulle ei sitten millään istu sellainen perinteinen pipomalli) omasta päästä Dropsin Fabelista sekä Casbahista ja samaa sarjaa olevat "suoraranteiset" lapaset. Oikeassa reunassa etanapipo  (vai olikohan se kotilopipo) kaksinkertaisesta Dropsin Karismasta. Ohje etanapipoon löytyy täältä. Alimmaisena konttineuleinen Noro-kaulahuivi (lanka on sitä paksumpaa). Lankaa meni huimat kolme kerää... Tähän ohje oli jossain Suuressa käsityölehdessä (olisikohan ollut viime vuoden). Noroa on puikolla nytkin, tosin sitä ohuempaa, mutta siitä myöhemmin. Sukat ovat Fame-langasta ja kantapäänä tiimalasiversio.

Itse en olisi ryhtynyt ompelemaan takkeja ilman ohjausta, mutta kansalaisopiston ompelukurssilla saa niin asiantuntevaa ohjausta, että uskaltauduin ompelemaan itselleni takin. Ja vielä toisenkin. Ensimmäisestä tuli ihan hyvä, toisesta vielä parempi ja nyt on suunnitteilla kevättakki.

Nuo ylemmät asusteet ovat siis tähän takkiin, josta nyt en muistanut lituskakuvaa napata. Tätä on käytetty paljon, joten hienoista ryppyisyyttä on näkyvissä..


Kangas on villakangasta (Eurokankaasta) ja vuorina ihan tavallinen, samansävyinen liukas vuorikangas. Taskut ovat läppämalliset ja ne on tikattu päälle. Hihat olisivat saaneet olla hieman pitemmät, mutta koska viimeistelin takin kotona, en osannut ottaa huomioon ihan kaikkea hihojen ompelussa. Menevät kyllä näinkin ihan hyvin.

Toisen takin kangas oli heräteostos. En olisi tarvinnut toista takkia, mutta koska luumunpunainen/viininpunainen ei ihan ole minun värini, halusin sille sitten kaveriksi petrooliin tai turkoosiin sekä ruskeaan vivahtavan takin. Ja kangas oli kyllä juuri sellainen.



Tähän taskut on upotettu (onkohan se oikea termi) ja taskujen vuorikankaaksi löytyi itse värjättyä puuvillaa, jossa on jonkinlainen kosteudenpitokäsittely. Tässä takissa on muuten vuorina ruskea, liukas vuorikangas. Tähän takkiin muutoksia tuli edelliseen verrattuna taskujen lisäksi myös kaulus, josta halusin pystymmän ja matalamman.

Alkuperäinen kaava takkiin oli jostakin Ottobrestä, mutta siihen tuli kyllä muutoksia niin paljon, ettei ehkä kuitenkaan ole enää alkuperäisen kaavan mukainen muuta kuin leikkaussaumoiltaan. Kerrankin sain takit, jotka ihan oikeasti ovat omien muotojen mukaiset. Kaupan takeissa vyötärölinja on aina liian matalalla minun lyhyelle selälleni.

Ruskea/turkoosin takin kanssa käytän tätä joskus huovutuskurssilla huovuttamaani kaulahuivia, joka kyllä voisi olla vähän pitempi. Sävy on kuitenkin täysin oikea. ;-) Pöllönnäköinen örvelö on ystäväni piirtämä paperille ja toteutin sen täysin alkuperäisen piirroksen mukaan, mutta unohdin siivet... Pöllö on huovutettu intarsiatyyliin eli on samanlainen molemmilta puolilta.


maanantai 10. tammikuuta 2011

Laura-lettipipoa pukkaa jälleen sekä lapaset

Kamera tomii taas, joten bloggaan nyt ensin nämä äskettäin valmistuneet ja sitten vanhemmat.

Tämä malli vei kyllä mukanaan ja olen näitä tikutellut jo viisi parin, kolmen kuukauden aikana. Viimeisin on anopilleni, josta puuttuu vielä vuori, joten siitä sitten myöhemmin kuvaa. Tässä kuitenkin tyttäreni (joka vihdoin sai omansa, kun ensin saivat paras ystävä, kummityttö ja työkaverini tyttö) hattu.

 
Tuo väri ei ihan täsmää H&M:n takkiin, mutta menee ehkä noinkin. Sen sijaan neuloin hatun oikeastaan tämän Ticketin tummanruskean (Baggie Tough) haalarin kaveriksi.




Vaikka tuo tummanruskea ja vaaleanpunainen on jo jotenkin jo vähän "vanha" väriyhdistelmä, tykkään siitä edelleen tosi paljon. Myös harmaan kanssa vaaleanpunainen sopii omaan silmääni erinomaisesti.

Olen tehnyt yhden Lauran tätä ennen myös Dropsin Lima-langasta (alpakkaa ja villaa), mutta sen kuva jäi toiselle koneelle enkä ikinä sitä muista sieltä napata.

Laura-lettipipo:
Malli: Ulla 01/07
Koko: n. 5-6-vuotiaalle
Lanka: SandnesGarn Easy (meni tupsuineen n. 2,5 kerää)
Puikot: 5,5 mm sukkapuikot
Tupsu: Ehkä hieman liian iso, vaikka pienensin pahviympyröiden halkaisijaa.

 
*******************************

Neuloin myös jotain itselleni - nimittäin lapaset. Sama idea kuin näissä aiemmin neulotuissa, mutta nyt lankana hieman ohuempi Dropsin Karisma, jota sain lahjaksi ystäväni äidiltä. Minulla oli samaa lankaa itsellänikin ja jouduin sitä käyttämään hieman. En kuitenkaan tajunnut katsoa värikoodia ENNEN neulomista, joten hienoinen väriero näkyy jossain valossa, mutta vain vähän. :-)



Kukkalapaset:
Malli: oma
Koko: naiselle
Lanka: Drops Karisma
Puikot: 3,75 mm
Muuta: virkkuukoukku nro 3 sekä ohutta heijastinlankaa, kukkaan alku Garnstudion joulukalenterista

perjantai 7. tammikuuta 2011

Sekalaista ompelusta tyttärelle

Hyvää alkanutta vuotta 2011!

Kameran asetusten kanssa on jotakin häikkää enkä saa aikaiseksi kunnollisia kuvia. Nämä kuvat on kuitenkin jo otettu aiemmin, mutta ilman malleja, joten olkoon nyt sitten sekalainen postaus ompeluksia, jotka kaikki ovat viime vuoden puolelta. Sen verran järjestäydyin, että laitoin tähän vain tyttösen vaatteita. Pojan vastaavia tulkoon sitten seuraavaksi, jos kamera vielä temppuilee.

 *********************




Ensimmäisenä pitkähihainen Hannah-tunika, joka on ehkä parhaiten onnistunut omasta mielestäni niistä neljästä, jotka olen tähän mennessä kyseisellä kaavalla ommellut. Tuo kangas ei ensin sytyttänyt sitten ollenkaan, kun se Myllymuksuille aikoinaan tuli, mutta kun alkoi uhkaavasti loppua varastoista, piti sitä sitten minunkin tilata ja on kyllä osoittautunut aivan ihanaksi kankaaksi väreineen päivineen. Oli tyttärellä myös päiväkodin valokuvassa päällä. :-)


Piparikukkatunika:
Kaava: Farbenmix Hannah (Iinulta)
Koko: 110/116cm
Kangas: turkoosi-oranssi piparikukkajoustofrotee (Myllymuksuilta)
 
*********************
 
Toisena esittelyyn pääsee niin ikään Hannah-tunika, tosin lyhythihaisena ja kavennettuna. Raitatrikoota olin joskus vuosia sitten tilannut Myllymuksuilta enkä sitten keksinytkään mitä siitä haluaisin. Riitti sitten juuri ja juuri tähän lyhythihaiseen kokeiluun. Raitojen kohdistamisten kanssa kyllä meinasi mennä hermot (kuten yleensä, kun olen noita raitakankaita aiemmin enemmänkin harrastellut).
 
 
Tämä istuu päälle jotenkin sirommin tuon kavennuksen ansiosta, mutta samalla menettää hieman sitä hauskaa rypytysefektiään.

Raitatunika:
Kaava: Farbenmix Hannah (Iinulta), kavennettu, hihat ilman kuminauhoja
Koko: 110/116cm
Kangas: puna-beige raitatrikoo (Myllymuksuilta)
 
*********************
 
Tämä seuraava paita oli varsinainen palapeli. Halusin käyttää siihen kaikki jämätrikoopalani, joista kaksi on peräisin parista omasta vaatteestani (punainen ja ruskea). Nimesin tämän sirkuspaidaksi. :-) Omena oli ainoa applikaatio-idea, jonka tähän keksin, koska halusin punaiselle pohjalle jotakin vihreää. Kaavana sama kuin tässä Barbapapa-paidassa.
 


 
Sirkusomenapaita:
Kaava: Farbenmix Hilde (tilattu Iinusta)
Koko: 110/116cm
Kankaat: oma hameeni (ruskea), paitani (punainen) sekä pieni palanen jotakin omenanvihreää trikoota, kaikki hyvin joustavia, samaa ruskeaa kangasta käytetty myös kanttauksessa, applikaatiossa apukankaina kaksipuolinen tukikangas, takana kertakäyttölakanaa