maanantai 22. elokuuta 2011

It has to be P-I-N-K

Juu, pinkki on kova sana edelleen tuolla neiti 6-veellä. Aina välillä saan ujutettua jotain muutakin väriä vaatekaappiin, mutta tiedän, että pinkki puree vielä niin, etteivät varmasti jää käyttämättä. Ja koska minulle iski ompeluvimma viikonloppuna työn vastapainoksi (hyvin sai ajatukset pois töistä), ompelin kaikki pinkit vaatteet valmiiksi, sillä sain vaihdettua saumuriinkin pinkit langat. Tässä siis pläjäys pinkkiä tai ainakin lähellä sitä.




Ensimmäisenä kaksi Dreamland-tunikaa. Toisessa kuminauhahihat, toisessa levenevät, ilman kuminauhaa, koska kangas loppui kesken. Saa nähdä pitääkö lyhentää heti lyhythihaiseksi, sillä ovat nyt ehkä sellaiset 7/8-hihat.



Dreamland -tunikat
Kaava: Ottobre 4/2011, ilman etuhalkiota
Koko: 122cm (hieman liian leveä, pitänee kaventaa seuraaviin)
Kankaat: Ylempi Eurokankaan palalaarista, alempi Triteksiltä (Nanson "Tulevaisuus", joka Myllymuksuilla taitaa olla nimellä Satukaupunki)
Muuta: Ylemmässä kauluksen rypytys tehty pelkällä joustokuminauhalla (sillä läpinäkyvällä) (tämä onnistui yllättävän kivasti) ja muuten käytetty ihan tavallista 50mm levyistä kuminauhaa.

****************************************************

Välissä syntyivät luottokaavalla yhdet perushousut, joiden väri on ehkä lähempänä syreeniä kuin pinkkiä. Sopivat kyllä pinkin kanssa pidettäväksi myös. Tällä kertaa tytär halusi, että housut jätetään suoriksi. Ei saa kuulemma kaikissa olla resoreita ja kuminauhoja. Itse kyllä olisin halunnut kuminauhat lahkeisiin ja jätin sinne aukon, jotta se mahdollisuus vielä olisi käytettävissä.


Syreeninväriset velourhousut
Kaava: Ottobre 1/2009 (Saimi-housut)
Koko: 122cm
Kangas: Eurokankaasta

****************************************************
Pinkin (ja syreenin) lisäksi piti tietenkin saada... pinkkiä... Tässä hameita, joissa kaikissa pinkkiä.



 
 



 


Pinkkiä sen olla pitää -hameet
Kaavat: Kaksi ylempää Ottobre 1/2009 (Hertta hame), alimmainen oma viritelmä suorista kappaleista
Koko: n.122cm
Kankaat: Lumileoparditrikoo Jofotex, apinavelour Ikasyr, pinkki Stoff & Stil -liveliike Malmössa (kesälomareissulla)
Resorit: omista varastoista
Kangasnauha: Iinu

 ****************************************************

Lopuksi vielä velourhuppari tuosta samaisesta apinavelourista, mitä tuossa keskimmäisessä hameessakin on. Kankaan laatu ei ihan vakuuttanut. Olisin sen saanut palauttaakin, mutta koska olin jo luvannut siitä tehdä hupparin, en viitsinyt sitä palauttaa. Joissakin salamalla otetuissa kuvissa näkyy, että valkoinen väri paistaa yllättävän paljon tuolta alta (vasta pesun jälkeen), mutta kun sitä tarpeeksi silittelee (siis käsin, ei raudalla), se alkaa vähän hävitä.

Tähän tein oikein "kunnon huolittelun tuonne niskaan. Ompelin koko matkalle sydännauhaa ja olen kyllä tyytyväinen lopputulokseen. Unohdin vain ottaa kuvan lähempää. Näin aion kyllä tehdä varmaan jatkossakin. Oli aika hidasta, mutta kyllä se vaan kannatti.


Montparnasse -velourtakki
Kaava: Ottobre 4/2010
Koko: 116cm (pidempi versio)
Kangas: apinavelour Ikasyr, hupun vuori Triteksiltä
Vetoketju: omista varastoista (ihme kyllä löytyi juuri oikean pituinen ja värinen)
KangasnauhaMichas Stoffecke

lauantai 13. elokuuta 2011

Neulottuja tossuja

Koulun ja eskarin alkaessa tulee aina vastaan se, että edellisen lukuvuoden tossut ja sisäkengät ovat jotenkin kutistuneet kesän aikana. Koululainen ei enää tossuja halunnut, mutta eskarilaiselle halusin ensimmäistä kertaa itse tehdä tossut. Nahkaa en kuitenkaan uskaltanut vielä alkaa ompelemaan ompelukoneella, joten aloitin siitä, että neulon käsin ja kiinnitän nahkapohjat käsin.

Tässä kokeilun tuloksia:


Bambuneulepaidasta jäi pieniä nöttösiä lankaa, joten pitihän ne testinä neuloa koetossuiksi. Saa nähdä, miten kestävät käytössä. Pohjaksi näihin ompelin entisten, rikkinäisten kaupan tossujen pohjan, joka näkyy  seuraavassa kuvassa paremmin.


Ompelin ensin reunuksen pohjiin (sormenpäät verillä...) ja sitten kiinni neulottuun tossuun. Kokeilin ensin virkata suoraan tuohon pohjaan tossuja, mutta ensimmäisen tossun jälkeen purin koko luomuksen, kun en ollut tyytyväinen. Neulominen on enemmän oma juttuni näköjään.




Viimeistelin tossut virkkaamalla kiinteitä silmukoita reunukseksi sekä silmukaksi, josta ne saa tarvittaessa roikkumaan. Kokeilutossut pääsivät heti eskariin ihan päivittäiseen käyttöön. :-)


Bambutossut:
Malli: sovellettu monestakin, esim. tästä ilman huovutusta, aloituksessa itselläni 40s 
Koko: lapselle, kengän koko n.31-32
Lanka: ruskea lanka Blend Bamboo (Titityystä), pinkki ja vaaleanpunainen Novitan bambulanka
Puikot: 2,75 mm
Muuta: nahkapohjat vanhoista tossuista

**********************************************
Eri langasta kokeilin samaa ohjetta myös, mutta nyt huovuttaen. Lankana Tove ja täsmälleen saman verran silmukoita aloituksessa. Hieman vain tein pidemmäksi ja oikeastaan lähes omaan jalkaan sopivaksi ennen huovutusta. Näihin en ommellut vielä pohjia, kun ajattelin, että menevät kotona vilutossuina vaikka yöllä. :-)


Unohdin innostuksissani ottaa kuvan ennen huovutusta, joten tässä vain lopputulos tyttären jaloissa. Tässäkin käytetty jämälankaa viime talven lapasista.

Huovutetut tossut:
Malli: sovellettu monestakin, esim. tästä, aloituksessa 40s 
Koko: lapselle, kengän koko n.31-32
Lanka: SandnesGarn Tove yksinkertaisena
Puikot: 3,5 mm
Muuta: huovutus 40 asteessa pikapesulla, ei tarvinnut edes muotoilla tai venyttää, voisi kokeilla vielä uuttakin huovutusta, jos löpsähtävät käytössä

**********************************************
Koko tossukokeilu lähti siis siitä, että halusin nahkapohjalliset sukkatossut tytölle eskariin. Ensimmäisenä halusin kokeilla uutta tuttavuutta, Fortissiman puuvillasekoitelankaa, jossa on mukana elastaania. Säästin tämän esittelyn kuitenkin viimeiseksi sen vuoksi, että näistä tuli liian pienet (vaikka kuvassa näyttävätkin sopivilta) ja pääsivät naapurin tytölle lämmittäjiksi. Tätä pitää kyllä kokeilla vielä toisiinkin tossuihin, mutta suurempana. Nahkapohjat on leikattu kirpparilta ostetusta nahkapalasta mokkapuoli ulospäin.

Sukat ilman pohjia.

Pohjat ommeltuina.


Sukkatossut:
Malli: oma
Koko: lapselle, pieni 31-kokoiseen, joten ehkä parempi n. 27-29 -kokoiseen jalkaan
Lanka: Fortissima Mexiko Cotton Stretch (41% villa, 39% puuvilla, 13% polyamidia 7% polyesteria)
Puikot: 2,5 mm

tiistai 2. elokuuta 2011

Elokuun ensimmäinen

Tämä kyllä valmistui jo heinäkuun puolella, mutta pääsi vasta nyt kuvattavaksi. Ja ehkä hvyäkin niin, sillä ei bambuisuudestaan huolimatta ole mikään hellejuttu, mutta kun kalenteri kääntyi elokuulle, aamulämpötilakin laski lähes 10 astetta.

Tyttärelle "tilauksesta" neulottu bambuneule isoveljen jalanjäljissä. Tosin tässä kolme väriä ja raitageneraattorilla arvottu 60 kerroksen raita"pattern" (jonka suomenkielistä sanaa "kuvio" en oikein osaa käyttää tässä yhteydessä). Ensimmäinen pattern ei kuitenkaan kelvannut, joten rehellisyyden nimissä päivitin noita raitageneraattorin antamia vaihtoehtoja varmaan 50 kertaa ennen kuin olin tyytyväinen. Otin sitten PrintScreenillä muutaman silmää miellyttävän raitahässäkän talteen ja annoin tyttären valita mieleisensä. Vaihdoin siihen sitten kuitenkin neuloessa vielä pari raitajutskaa erilaisiksi. Vaikeaa on se valinta, miten ne raidat haluaisi.




Helmaan ompelin taas pienen merkin.

Paita tuntuu nyt juuri sopivalta, mutta koska bambulangasta neulotuilla vaatteilla on tapana venähtää, uskon että paita menee koko lukukauden eskarissa.




Bambuneulepaita
Malli: Suuri Käsityölehti 10/2010 (hieman muokattu versio)
Koko: 116cm leveys, pituutta lisää hihoissa ja helmassa
Lanka: ruskea lanka Blend Bamboo (Titityystä), pinkki ja vaaleanpunainen Novitan bambulangan jämiä omista varastoista (EDIT: Novitan bambulanka on huomattavasti löyhempikierteistä ja "säikeisempää" kuin Blend Bamboo, mutta sopivat silti hyvin yhdessä neulottavaksi. Enemmän kuitenkin pidän tuosta Blendistä. Novitaa ei tosin enää saakaan.)
Puikot: 3 ja 3,5 mm pyöröt ja sukkikset
Muuta: Neulottu täysin yhtenä kappaleena, alhaalta ylöspäin.