lauantai 13. elokuuta 2011

Neulottuja tossuja

Koulun ja eskarin alkaessa tulee aina vastaan se, että edellisen lukuvuoden tossut ja sisäkengät ovat jotenkin kutistuneet kesän aikana. Koululainen ei enää tossuja halunnut, mutta eskarilaiselle halusin ensimmäistä kertaa itse tehdä tossut. Nahkaa en kuitenkaan uskaltanut vielä alkaa ompelemaan ompelukoneella, joten aloitin siitä, että neulon käsin ja kiinnitän nahkapohjat käsin.

Tässä kokeilun tuloksia:


Bambuneulepaidasta jäi pieniä nöttösiä lankaa, joten pitihän ne testinä neuloa koetossuiksi. Saa nähdä, miten kestävät käytössä. Pohjaksi näihin ompelin entisten, rikkinäisten kaupan tossujen pohjan, joka näkyy  seuraavassa kuvassa paremmin.


Ompelin ensin reunuksen pohjiin (sormenpäät verillä...) ja sitten kiinni neulottuun tossuun. Kokeilin ensin virkata suoraan tuohon pohjaan tossuja, mutta ensimmäisen tossun jälkeen purin koko luomuksen, kun en ollut tyytyväinen. Neulominen on enemmän oma juttuni näköjään.
Viimeistelin tossut virkkaamalla kiinteitä silmukoita reunukseksi sekä silmukaksi, josta ne saa tarvittaessa roikkumaan. Kokeilutossut pääsivät heti eskariin ihan päivittäiseen käyttöön. :-)


Bambutossut:
Malli: sovellettu monestakin, esim. tästä ilman huovutusta, aloituksessa itselläni 40s 
Koko: lapselle, kengän koko n.31-32
Lanka: ruskea lanka Blend Bamboo (Titityystä), pinkki ja vaaleanpunainen Novitan bambulanka
Puikot: 2,75 mm
Muuta: nahkapohjat vanhoista tossuista

**********************************************
Eri langasta kokeilin samaa ohjetta myös, mutta nyt huovuttaen. Lankana Tove ja täsmälleen saman verran silmukoita aloituksessa. Hieman vain tein pidemmäksi ja oikeastaan lähes omaan jalkaan sopivaksi ennen huovutusta. Näihin en ommellut vielä pohjia, kun ajattelin, että menevät kotona vilutossuina vaikka yöllä. :-)


Unohdin innostuksissani ottaa kuvan ennen huovutusta, joten tässä vain lopputulos tyttären jaloissa. Tässäkin käytetty jämälankaa viime talven lapasista.

Huovutetut tossut:
Malli: sovellettu monestakin, esim. tästä, aloituksessa 40s 
Koko: lapselle, kengän koko n.31-32
Lanka: SandnesGarn Tove yksinkertaisena
Puikot: 3,5 mm
Muuta: huovutus 40 asteessa pikapesulla, ei tarvinnut edes muotoilla tai venyttää, voisi kokeilla vielä uuttakin huovutusta, jos löpsähtävät käytössä

**********************************************
Koko tossukokeilu lähti siis siitä, että halusin nahkapohjalliset sukkatossut tytölle eskariin. Ensimmäisenä halusin kokeilla uutta tuttavuutta, Fortissiman puuvillasekoitelankaa, jossa on mukana elastaania. Säästin tämän esittelyn kuitenkin viimeiseksi sen vuoksi, että näistä tuli liian pienet (vaikka kuvassa näyttävätkin sopivilta) ja pääsivät naapurin tytölle lämmittäjiksi. Tätä pitää kyllä kokeilla vielä toisiinkin tossuihin, mutta suurempana. Nahkapohjat on leikattu kirpparilta ostetusta nahkapalasta mokkapuoli ulospäin.

Sukat ilman pohjia.

Pohjat ommeltuina.


Sukkatossut:
Malli: oma
Koko: lapselle, pieni 31-kokoiseen, joten ehkä parempi n. 27-29 -kokoiseen jalkaan
Lanka: Fortissima Mexiko Cotton Stretch (41% villa, 39% puuvilla, 13% polyamidia 7% polyesteria)
Puikot: 2,5 mm

2 kommenttia:

Nuksu kirjoitti...

Hyvä idea moiset sukkatossut :)

Taija kirjoitti...

Vastavierailulla olen ja ihana blogi löytyi!

Ihan huippu idea nuo neulotut tossut, pitää laitta korvan taakse :-)